31 Μαΐου 2017: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – ΚΕΕΛΠΝΟ: Ξεκινάμε από τα Νοσοκομεία

Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περίπου 7 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα βιομηχανοποιημένα κράτη, εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από το 90% των πνευμονικών καρκίνων στους άντρες και περίπου το 70% στις γυναίκες ενώ στο κάπνισμα αποδίδεται το 22% όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος των προϊόντων καπνού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ατζέντας του ΟΗΕ και των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την υλοποίηση του ειδικότερου στόχου για την υγεία, που αφορά μείωση κατά το 1/3 παγκοσμίως έως το 2030, των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Άλλωστε, στην καταστρεπτική επίδραση του καπνού, όχι μόνο στην υγεία και την ευημερία των πολιτών, αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος «Καπνός –μία απειλή για την ανάπτυξη».

Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι, στη χώρα μας, η νομοθεσία κατά του καπνίσματος καταστρατηγείται ακόμα και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της υγείας. Κι όμως, είναι οι επαγγελματίες υγείας εκείνοι που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία ελεύθερα καπνού αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας.

Η αληθινή επιλογή είναι ανάμεσα στο κάπνισμα και την υγεία

Γιατί όπως άλλωστε διατύπωσε η κ.Kristina Mauer-Stender, υπεύθυνη προγράμματος για τον έλεγχο του καπνίσματος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ: «Το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή, είναι εθισμός. Η αληθινή επιλογή είναι ανάμεσα στο κάπνισμα και την υγεία».

Στο πλαίσιο της αδιαμφισβήτητης ανάγκης για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του καπνίσματος στα Νοσοκομεία σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Ιατρική Σχολή Πατρών.

Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ «Αγ.Ανδρέας». Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια), λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1142), για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο του νοσοκομείου. Στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία, προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:30 π.μ. στην Πάτρα, στο συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη.

 

Πηγή: http://www.athina984.gr/

Αφήστε το Σχόλιο σας

Ασφάλεια Συναλλαγών

Πραγματοποιείτε τις αγορές εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια μέσω των υπηρεσιών της Alpha Bank.

Πείτε μας τη γνώμη σας

Με τα σχόλια σας γινόμαστε καλύτεροι!

Παραλαβή παραγγελίας

Έχετε την δυνατότητα να παραλάβετε την παραγγελίας σας από το φαρμακείο μας. Αφορά παραγγελίες άνω των 15€.
0
Καλάθι Αγορών